Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ο ονειροπόλος Ερνέστο και η ποδοσφαιρική Σπιναλόγκα...

Αν κάποιος πριν την έναρξη του σαββατιάτικου ντέρμπι των «αιωνίων» ξεστόμιζε ένα σενάριο που έλεγε ότι ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε προβάδισμα στο σκορ και ο Παναθηναϊκός θα κατάφερνε να γυρίσει το ματς και να πάρει τελικά τη νίκη, θα χαρακτηριζόταν από τους περισσότερους ως -το λιγότερο- ευφάνταστος.

Κι αυτό γιατί οι «πράσινοι», με βάση τα όσα μας έχουν δείξει μέχρι στιγμής στη σεζόν, έχουν ολοφάνερο πρόβλημα στη δημιουργία φάσεων, πόσω μάλλον απέναντι σε κλειστές άμυνες. Παρόλα αυτά, ο Παναθηναϊκός κατάφερε με περισσή ευκολία μέσα σε ένα διάστημα έξι λεπτών να παραβιάσει δύο φορές την εστία του Πάρντο, ανατρέποντας το σκορ και παίρνοντας τελικά τη νίκη.

Έγινε ξαφνικά η ομάδα του Νιόπλια... Μπαρτσελόνα; Ο Χριστοδουλόπουλος μεταμορφώθηκε σε Ινιέστα; Ο Λουίς Γκαρσία σε Μέσι και ο -αξιολύπητος- Πλεσί σε Τσάβι; Φυσικά και όχι. Η ευθύνη βαραίνει σχεδόν αποκλειστικά τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος αποφάσισε και σε αυτό το ματς να ακολουθήσει το... ονειροπόλο σχέδιο του.

Ακόμα κι αν ο Ισπανός έχει δουλέψει πολύ στις προπονήσεις (κάτι που κάνει «μπαμ» στον αγωνιστικό χώρο), δημιουργώντας μια ομάδα που έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία και μπορεί να πιέζει και να «βραχυκυκλώνει» για περίπου ένα ημίχρονο οποιονδήποτε αντίπαλο, είναι απίθανο να πιστέψει κανείς πως ο Ολυμπιακός θα καταφέρει να την... βγάλει καθαρή στα σοβαρά ματς με αμυντικούς μέσους έναν 35χρονο επιτελικό μέσο και ένα στατικό 8άρι.

Αυτό το σχήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ίσως ακόμα να χαρακτηριστεί και... καινοτομία με αντιπάλους που σε περιμένουν κλεισμένοι στο καβούκι τους. Με τον Πανσερραϊκό και την Κέρκυρα στο Καραϊσκάκη για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός ευνοείται έχοντας από τη μέση και μπροστά έξι δημιουργικούς παίκτες, αφού έτσι μπορεί ευκολότερα να σπάσει τις αντίπαλες άμυνες.

Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Βαλβέρδε ευνοήθηκε κατ' αρχήν από την κατάσταση του αντιπάλου. Οι γηπεδούχοι στο πρώτο ημίχρονο ήταν το ίδιο κακοί με όλα τα προηγούμενα ματς, χωρίς τρεξίματα στη μεσαία γραμμή, με έναν κωμικό Πλεσί στα χαφ να μας επιβεβαιώνει δεν μπορεί να λογίζεται ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου και τους δύο ποδοσφαιριστές που μπορούν να δώσουν ενέργεια στην ομάδα, -κυρίως- τον Σιμάο και -δευτερευόντως- τον Καραγκούνη, να κάθονται στον πάγκο.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, κράτησε και κυκλοφόρησε την μπάλα εύκολα στο πρώτο μέρος, όμως στην επανάληψη, όταν ο Ιμπαγάσα και ο Ντουντού τα... έφτυσαν: α) με την είσοδο των πιο «φρέσκων» Μαρίνου και Λουίς Γκαρσία, β) την μεταφορά του Χριστοδουλόπουλου στον άξονα, και γ) την είσοδο του Σιμάο μετά τα δύο γκολ, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος με «πράσινο» happy end.

Θα μου πείτε, ποιον να βάλει ο Βαλβέρδε σαν αμυντικό χαφ; Τον ανέτοιμο Ουρτάδο; Πράγματι, πιθανότατα θα ήταν χειρότερα τα πράγματα αν ξεκίναγε ο Ισπανός, με δεδομένη την -σχεδόν δίμηνη- αποχή του από τα γήπεδα. Από την άλλη όμως, αυτό το παλικάρι, ο Γιαννάκης ο Παπαδόπουλος, λέπρα έχει και δεν παίζει; Γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα ο σενιόρ Ερνέστο τον έχει στείλει αδικαιολόγητα στην... ποδοσφαιρική Σπιναλόγκα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου