Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Είναι μακέτο τούτο το έργο?

Θα ήθελα εκ των προτέρων να ζητήσω συγγνώμη για την έκταση του κειμένου που ακολουθεί, δεν έχω σκοπό να το ξανακάνω, αλλα διάλεξα να ασχοληθώ όχι με την νίκη της ομάδας μου με τον ΠΑΟΚ (1-0), αλλά με ένα θέμα πολύ ευαίσθητο για μενα.
Πάντα πίστευα πως η καλύτερη μεταγραφή για μια ομάδα είναι μια καυτή έδρα με τον κόσμο διπλα της. Φεύγοντας λοιπόν απο το Καραϊσκάκη που βρέθηκα για τα παιχνίδια της Εθνικής, εκτός απο την χαρά για τις νίκες, ενιώθα και ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ξενέρα! Ξενέρα έχω πάρει πλέον χαμπαρι τις τελευταίες μέρες πως η ομάδα μου δεν προκειται ποτέ να αποκτήσει ένα τέτοιο γήπεδο...


Σε μια χώρα που διατυμπανίζει πως διέδωσε το αθλητικό ιδεώδες σε όλο τον κόσμο (και αφήνει όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα ακόμα και μεγάλων ομάδων στον πάτο, χωρίς να δίνει το κίνητρο να ασχοληθεί ο πιτσιρικάς και με αλλα αθλήματα πλην του ποδοσφαίρου γιατι αυτός ειναι ο βασιλιάς) νομίζω πως η υπόθεση του Βοτανικού ειναι απλά άλλο ένα ανέκδοτο!
Οι οργανωμένες στην Ευρώπη χώρες, που ξέρουν πως να αναβαθμίστούν, βοηθούν τις ομάδες τους να φτιάξουν νέα γήπεδα γιατί πιστεύουν πως αυτο θα κάνει καλό σε όλους! Σάλκε, Άγιαξ, Αρσεναλ, Μπάγερν έχουν ήδη καινούργια γήπεδα ενώ Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Λιβερπουλ, Βαλένθια χτίζουν ή θα χτίσουν τα δικά τους. Εδώ στο Ελλαδιστάν η κατάσταση είναι για γέλια. Ο Ολυμπιακός εκμεταλλευόμενος την αναμπουμπούλα των Ολυμπιακών αγώνων και τα “κονέ” του Σωκράτη, εφτιαξε γηπεδο-εδρα, η ΑΕΚ γκρέμισε μόνη της το Ν. Γκούμας, χωρίς να εχει  φτιάξει ΚΑΝ μακέτα,  ενώ ο Παναθηναικός ζητιανεύει χρόνια μια γωνίτσα να βολευτεί κι αυτος. Οσο για τους υπόλοιπους, ούτε καν τολμούν να σκέφτούν την προοπτική ενός νέου γηπέδου ή βολεύτηκαν σε στάδια που έγιναν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων, και ευτυχώς δηλαδή γιατί θα μαράζωναν κι αυτα.
Ημουν πιτσιρικάς οταν ακουσα για πρώτη φορά για “το νέο γηπεδο του ΠΑΟ”. Απο τότε πέρασαν πολλά χρόνια, πολλές τοποθεσίες και πολλά σχέδια ( Λεωφόρος, Γουδί, Ελληνικό, ξανά Λεωφόρος και τέλος Βοτανικός) αλλά γηπεδο μόνο σε...μακέτο είδαμε!  



Project: Βελτιίωση Λεωφόρου. Προσθήκη  2 "κάθετων" πλάγιων εξεδρών στο υπαρχον γήπεδο με υπογειοποίηση της Αλεξάνδρας. Θα ανέβαζε την χωρητικότητα του γηπέδου απο 18.000 σε 24.000

Project: Νέο Γήπεδο στην Λ Αλεξάνδρας. Θα ήταν το τελειο σενάριο για του οπαδους της ομάδας. Σύγχρονο γήπεδο περίπου 30.000 θέσεων στην ιστορική έδρα με κλειστό και πάρκινκ απο κάτω!

Project: Γουδί. Η δέυτερη καλύτερη επιλογή χωροταξικά. Πολύ όμορφο γήπεδο 36.000 θέσεων σε "βαζελοπεριοχή"  κόπηκε λόγω προσφυγών στο ΣΤΕ και του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η ίδια μακέτα επαιξε και για το Ελληνικό.

Project: Βοτανικός. Η καλύτερη μακέτα, ενα ονειρικό γήπεδο 40.000, αλλά στην χειρότερη επιλογή απο θέμα τοποθεσίας έμεινε όνειρο και αυτό.



Είναι τόσο δύσκολο να φτιαξει κανείς ενα σύγχρονο ποδοσφαιρκό γήπεδο στην Ελλάδα? Πρέπει να είσαι ζητιάνος ή λαμόγιο τελικά? Η Λάρισα απέδειξε - και μαγκιά της παρά το μεγάλο ρίσκο - πως μάλλον οχι, αρκεί να μην σου βάζουν τρικλοποδίες διάφοροι “εχθροί”. 
Γιατι δεν συνάντησε κανένα εμπόδιο? Για παράδειγμα απο κατοίκους της περιοχής που θα σκάσουν οι χουλιγκαν στην πόρτα τους, ή απο την WWF για την διάσωση της κατσίκας-κατσίκας ή και στην τελική απο αγανακτησμένους τυροκόμους που θα χάσουν την δουλειά τους επειδη οι ιαχες των φιλάθλων θα “κόψουν” τον γάρο? Τον επόμενο μήνα η ομάδα τους μπαίνει σε ενα πραγματικά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ γηπεδο- στολίδι και ετσι θα επρεπε να γίνει με όλες ( η τις περισσότερες ομάδες της super league) αν θέλουμε κάποια στιγμή να παει αυτο το ρημαδι το αθλημα και το θέαμα που μας προσφέρει μπροστα. Αν βλέπουμε να γίνονται τα αυτονόητα ( στην Ευρώπη) και να κοιτάμε λες κι έγινε θαύμα, θα είμαστε μια ζωή πίσω απο τον ήλιο...
Δέχομαι πως μπορεί να έγιναν κάποιοι λάθος χειρισμοί στο θέμα του Βοτανικού απο την αρχή...Ισως ο Παναθηναικός επρεπε να ειναι πιο “σκληρος” για να καταλάβουν όλοι πως δεν γίνεται να παίζεις με μια ομάδα, τον λάο της, και ενα έργο που όχι μόνο θα φέρει κάτι καινούργιο στην ποδοσφαιρική ζωή μας, αλλα θα αναβαθμίσει 2 περιοχές της Αθήνας, και θα δώσει μεροκάματα σε αρκετές οικογένειες!
Αντιθέτως είδαμε μια πολιτεία και πολλες κυβερνήσεις να μας κοροιδεύουν ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ πολλά χρόνια και να πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο... Προσφυγή στο ΣΤΕ ειχαν κανει και πριν 10 χρονια κάτοικοι για το Γουδί, στην Λεωφόρο δεν υπαρχει αρκετος χώρος που να πληρει τις προυποθέσεις για νέο γηπεδο, στο Ελληνικό θα κάνανε πιστα Formula 1, ενώ στον Βοτανικό (μια περιοχή- δωσε μωρε την χωματερή να κανει γηπεδο ο βάζελος να μην μας ζαλίζουν τον έρωτα!) μέχρι να τα βρει ο Δήμος Αθηναίων με τον Βωβό, την ΠΑΕ και τον Τσίπρα, να μαζεψεις και 300 τεμπελχανάδες να ψηφίσουν ενα ρημαδι νομοσχέδιο, εγκαταστάθηκαν μέχρι και ΚΟΡΜΟΡΑΝΟΙ! Αμέσως τρέξανε αγανακτισμένοι κατοικοι ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ του Λεκανοπεδίου να σώσουν τον σκουπιδότοπο που ζουνε απο την “Πρασινη λαίλαπα” και το κακό της Διπλής Ανάπλασης, γιατι πάνω απ ολα είμαστε άνθρωποι...
Eίναι παντως για να τρελαινεσαι! Εχεις εναν πραγματικά σκουπιδότοπο πχ 10 στρεμμάτων και πας σαν Παναθηναικος μετά απο πρόταση της τότε Δημαρχου ( δεν ανεφέρω όνομα θα πεσει ο server) να κάνεις γήπεδο εκει. Το κοιτάς απο δω, το κοιτας απο κει, και λες: Δεν γ@!@#$ κομμάτια να γίνει! Θα γίνω του Βοτανικού ο μάγκας!
Δίνεις τα λεφτά σου, κάνεις τις μελέτες σου φτιάχνεις τις μακέτες σου και λες:
“Aπο τα 10 (παραδειγμα) στρέμματα σκουπιδότοπου, θα κάνω τα 3 γήπεδο, τα 2 εμπορικό κέντρο, τα 3 άλλες εγκαταστάσεις ( Κλειστο μπασκετ, δημαρχείο, κτίρια ερασιτέχνη) και τα υπόλοιπα 2 πράσινο! Και ξυπνανε ενα πρωί κατι απίθανοι τύποι και σου μπλοκάρουν το έργο γιατι λενε “ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΕΓΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!” Γιατι ρε παλικάρι?? Τωρα είναι δάσος και θα το ξηλώσω για να φτιάξω κτίρια?? Κρανίου τόπος ειναι!!! Τόσα χρόνια δεν το εβλεπες, τωρα ξύπνησες που θελει ο ΠΑΟ να φτιαξει γηπεδο? Θα μας τρελάνετε?? Αυτά μόνο σ αυτή την χώρα συμβαίνουν... 




Πολλοί βγήκαν να πουν πως επρεπε να οργανώσει πορεία διαμαρτυρίας ο ΠΑΟ.. Κι αυτο υπηρχε στα σχέδια της ΓΗΠΕΛ για να πιέσουν καταστάσεις, αλλά όταν σε τέτοιες δύσκολες εποχές, ο κόσμος χάνει την δουλειά του και του “ψαλιδίζουν” συνεχώς τον μισθό, πως να τον κατεβάσεις στο κέντρο της Αθήνας με πλακάτ για ένα γήπεδο..?
Η καλύτερη κίνηση εγινε την εβδομάδα που πέρασε, κι ας άργησε λίγο. Ο Παναθηνάικός κατήγγειλε την σύμβαση με τον Δήμο. Δεν θέλετε κύριοι να κάνω γήπεδο, με δουλευετε μεσα στα μούτρα και με πατε απο τον ‘Αννα στον Καιάφα τόσα χρόνια?? Σκάστε μου αποζημίωση για τα λεφτα και τον χρόνο που έχασα κι αντε στο καλο!
Δεν γίνεται να παίζεις με μια ομάδα, οποιο χρώμα κι αν εχει στην φανέλα της.
Ελα ομως που αποζημίωση θα ζητήσει και ο Βωβος, γιατι είχε αγοράσει αρχικά εκείνος την εκταση απο τον δήμο Αθηναίων, την οποία ξαναπρόσφερε στον δήμο για να χτιστεί το γήπεδο του ΠΑΟ με αντάλλαγμα να φτιαξει κι εκείνος ενα νέο Mall ( λογικο μου ακούγεται) κι εσκασε ενα σωρό λεφτα για τις δικές του μελέτες! 
Είναι φανερό λοιπον πως αν δεν προχωρήσει αυτο το έργο δεν συμφέρει ΚΑΜΙΑ απο τις 3 πλευρες... 

Φαίνεται πως υπαρχει κινητικότητα μετά και την καταγγελία και θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι αποτέλεσμα θα φέρει. Πάντως πολοί ερμηνεύουν διαφορετικά την ανακοίνωση που εβγαλε η ΠΑΕ και αυτό θα φανεί (και θα το σχολιάσουμε φυσικά) στο μέλλον, ανάλογα με την στάση που θα κρατήσουν οι μεγαλομέτοχοι....
Απο την άλλη μεριά, ο Βγενό δεν ειναι “χαζός” και για να σκέφτεται το ΟΑΚΑ, κάποιο λόγο θα έχει... Η εποχές -ακόμα για εναν πολυμετοχικό- πραγματικά είναι δυσκολες για να ξυπνήσεις ένα ωραίο πρωί και να βρεθείς χρεωμένος 100.000.000€. Εδω ομάδες με μεγαλύτερο brand name απο εσένα οπως η Λιβερπουλ, και η  Βαλένθια σταμάτησαν την κατασκευή των νεων γηπέδων τους λόγων χρεών. 
Πολλοί εχουν συνδέσει τα νεά γήπεδα με εμπορική εκμετάλευση. Μηπως όμως δεν είμαστε Αγγλια ή Ισπανια? Μηπως μακροπρόθεσμα τα πραγματα δεν είναι ετσι και δεν είναι τόσο κερδοφόρα τα πράγματα? Τις καθημερινές τα καταστήματα στο Καραισκάκη είναι άδεια και γεμίζουν οι καφετέριες και τα φαγάδικα μόνο οταν παιζει ο Ολυμπιακός. 

Καλά δεν θα κάνει η  ΑΕΚ να αφησει την εμμονή με τα καταστήματα κάτω απο το γήπεδο στα...Λιόσια (εμπνευση κι αυτος ο Ντέμης), και να ρίξει κανα τούβλο στην ιστορική τοποθεσία της? Ποιος ΑΕΚτζης πιστεύει πως δεν θα απογειώσει αυτό την ομάδα του? Οτι δεν θα είναι σε καθε αγώνα sold out ένα γήπεδο 30.000 και δεν θα αποκτήσει ο δικέφαλος την αίγλη και το βάρος της φανέλας που έχασε στα χρόνια της προσφυγιάς του? 
Το καλό ειναι πως φαίνεται να κινείται κάτι σχετικά με το γήπεδο στην Φιλαδέλφεια, αν και πιστεύω πως θα ειναι επανάληψη του σήριαλ “Βοτανικός- χαρά αγνοείται!”  Ηδη μερικοί κάτοικοι στις συνελέυσεις πολυκατοικιών εχουν αρχίσει να μουρμουρίζουν, ενώ τις υποσχέσεις των πολιτικών, ΕΙΔΙΚΑ σε προεκλογική περίοδο, πρεπει να είσαι τουλαχιστον ΑΦΕΛΗΣ για να τις πιστέψεις...
Τα σενάρια λοιπόν, οπως διάβασα στις εφημερίδες την προηγούμενη εβδομάδα, είναι 3 σε περίπτωση που εγκαταληφθεί το project “Βοτανικός”:
  1. Παραχώρηση του ΟΑΚΑ στον ΠΑΟ για πολλά χρόνια και μένουμε οπως ειμαστε 
  2. Βύθιση του ΟΑΚΑ για να γίνει καθαρα ποδοσφαιρικό γήπεδο
  3. Κατασκευή νέου γηπέδου στον χώρο του ΟΑΚΑ ( διπλα στον ποδηλατοδρόμιο) 
Απο τα παραπάνω νομίζω πως ειναι πραγματικά αστείο να πιστεύουμε πως:
  1. θα ξηλώσουν τον στίβο, για να γινει το ΟΑΚΑ 100.000 (?) καθώς και δεν γνωρίζουμε αν ειναι ασφαλες με βάση την κατασκευή του Σταδίου, και άδεια απο τον Καλατράβα χρειάζομαστε ( με βάση το συμβόλαιο που αναφέρει πως χρειαζεται γραπτη του αδεια για οποιαδήποτε αλλαγη), και γιατι δεν υπαρχει αλλο γηπεδο στην Αττική που να μπορει να φιλοξενίσει αγώνες στίβου!
  2. Να χαλάσει ο ΠΑΟ κι αλλο χρήμα για μελέτες κατασκευές κλπ, για ένα γήπεδο που και εμπορική χρήση δεν θα έχει, και δίπλα θα είναι απο ενα αλλο έτοιμο. 
Aρα η επιλογή που μας μένει είναι η:


3) Θα μείνουμε οπως είμαστε...μια ζωή πρόσφυγες και φιλοξενούμενοι σε ένα “κρύο” γήπεδο και σε 50-60 χρόνια...βλέπουμε!
Πραγματικά δεν με χαλάει καθόλου να αλλάξουμε ακόμα και περιοχή, ας μην είμαστε στα όρια της Αθήνας βρε αδερφέ ( γιατι και ο Βοτανικός εδώ που τα λέμε ψιλοπροάστιο είναι και μαλιστα δίπλα στου Ρέντη) αρκει να είμαστε σε “Βαζελοπεριοχή”, και να μπουμε κάποια στιγμή στο δικό μας πράσινο σπίτι.... Δεν ξέρω πια ποιος φταίει γι αυτή την κατάσταση ( ο Βαρδινογιάννης, ο Σουφλιας, η Μπιρμπιλη, ο Τσιπρας, ο Βωβος, ο Κόκκαλης, ο Γκοβου που πίνει τ αντερά του?) και δεν με νοιαζει πλεον.... ΜΟΝΟ ΦΤΙΑΧΤΕ ΕΝΑ ΚΩΛΟΓΗΠΕΔΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ!
ΥΓ 1:Μηπως τελικά να ακολουθήσουμε το γνωστό σύνθημα και να το κάνουμε στην Βουλή το γήπεδο?? Ετσι κι αλλιως άχρηστο κτήριο είναι, δεν παταει ποτέ κανένας!
ΥΓ 2: Ο Κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) είναι ένα διαδεδομένο θαλασσοπούλι. Συναντάται σε πολλά μέρη στην Ευρώπη, Ασία και Αφρική και στην Ανατολική Ακτή της Βόρειας Αμερικής.
Είναι μεγάλο μαύρο πουλί, που το μήκος του κυμαίνεται στα 77-94 εκατοστά και με άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει τα 121-149 εκατοστά. Έχει μακριά ουρά και λευκό πηγούνι, ενώ τα ενήλικα άτομα την περίοδο της αναπαραγωγής αποκτούν λευκές κηλίδες στους μηρούς και λευκό φτέρωμα στο κεφάλι. Χαρακτηριστικό του κορμοράνου είναι ο κίτρινος λαιμός του που διακρίνεται εύκολα. Τα νεαρά άτομα είναι γενικότερα πιο ανοιχτόχρωμα.
Ζει συνήθως κοντά στη θάλασσα, σε λιμνοθάλασσες, λίμνες και ποτάμια. Το χειμώνα αποδημεί προς το Νότο κατά μήκος των ακτών.
Στην Ελλάδα μπορούμε να τον συναντήσουμε το Χειμώνα καθώς έρχεται από την Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη στην Ελλάδα, κυρίως στο Θερμαϊκό και Σαρωνικό κόλπο αλλά και σε ορισμένες λίμνες, όπως τη Μικρή Πρέσπα και την Κερκίνη. Συναντάται επίσης και στο Δέλτα του Αξιού. Συχνά τον βλέπουμε να κάθεται σε στήλους και βράχια κοντά στη θάλασσα ή σε λίμνες και ποτάμια με ανοιχτές τις φτερούγες για να τις στεγνώσει. Άριστος κολυμβητής και καλός ψαράς.
(Πηγή: Wikipedia) 


Αν πραγματικά υπάρχει τέτοιο πουλί στα δυτικά προάστια της Αθήνας, εύχομαι να ΚΟΥΤΣΟΥΛΙΣΕΙ ολους οσους μπλοκάραν το γήπεδο, αλλά αν υπαρχει κάποιος που να εχει δει εστω κι ενα, ας μου στείλει email ρε παιδια!


3 σχόλια:

  1. Εγω πάντως προτιμώ Λεωφόρο νέο γήπεδο... Όσο για τον κορμοράνο, ναι ρε έχω δεί! Στον... ύπνο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως τα περισσότερα από τα νέα γήπεδα ευρωπαϊκών ομάδων χρηματοδοτούνται από χορηγούς. Στην Ευρώπη έχουμε λοιπόν και χορηγούς, έχουμε και γήπεδα. Έχουμε όμως και ποδόσφαιρο. Εδώ ποδόσφαιρο δεν έχουμε. Γιατί να έχουμε γήπεδα; Κανένα γήπεδο ποδοσφαίρου για καμία ελληνική ομάδα. Και να γκρεμιστούν και αυτά που ήδη υπάρχουν να γίνουν πάρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστός ο plabyrinth!!! Εδώ βγήκαν και το είπαν επίσημα πριν 2-3 χρόνια και ακόμα το λένε...ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ!!! ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή