Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Κύπελλο σε φόντο πράσινο-κόκκινο

Ξεκίνησε και η αγωνιστική δράση στο μπασκετάκι μας. Κι εμείς οι ρέκτες της πορτοκαλί μπάλας ξυπνάμε σιγά-σιγά από το λήθαργο που είχαμε πέσει για περίπου δυο μήνες μετά το τέλος του mundobasket. Με ανυπομονησία, λοιπόν, περίμενα να δω τα δύο παιχνίδια που θα έδειχνε η τηλεόραση. Κολοσσός Ρόδου - Παναθηναϊκός και Πανελλήνιος - Ολυμπιακός. Ευκαιρία να δω τα πρώτα σημάδια γραφής των δύο αιωνίων, σκέφτηκα.

Η αλήθεια είναι, πως με κούρασαν λίγο και οι δύο αγώνες. Η διαφορά δυναμικότητας των δύο αιωνίων με τις ομάδες της Λαμίας και της Ρόδου ήταν ηλίου φαεινότερων και ο κυριότερος λόγος της δικιάς μου κούρασης. Ο Κολοσσός προσπάθησε για ένα δεκάλεπτο να κοντράρει τους πρωταθλητές, ενώ ο Πανελλήνιος σε καμιά στιγμή δε ζόρισε ιδιαίτερα τους κυπελλούχους. Εδώ πολλές φορές ακούσαμε από τους ρεπόρτερ της κρατικής τηλεόρασης να μεταφέρουν τα λόγια του coach Σκουρτόπουλου προς τους παίχτες του: "δεν είστε ακόμα έτοιμοι για ένα τόσο δυνατό παιχνίδι". Πραγματικά δεν κατανοώ γιατί διεξάγονται αυτοί οι αγώνες. Όλοι γνωρίζουμε πιο θα είναι το ζευγάρι του τελικού και που, με ποιους και πότε θα γίνει ο τελικός. Φαίνεται πως και η ομοσπονδία το ξέρει (δηλαδή ο πατερούλης του ελληνικού μπάσκετ), γι' αυτό δεν έβαλε στην κορωνίδα των θεσμών της διεθνείς διαιτητές, μιας και αυτοί αρνήθηκαν να δώσουν νέα τεστ, ενώ ήδη έχουν περάσει με επιτυχία τα τεστ της Fiba Europe και της Uleb. Ελλάς το μεγαλείο σου...

Ας γυρίσουμε όμως στους χθεσινούς αγώνες. Αυτό που κατάλαβα ήταν, πως και οι δυο κορυφαίες ελληνικές ομάδες θα στηριχτούν πάνω-κάτω στους ίδιους τομείς του παιχνιδιού. Πίεση στην άμυνα, προσπάθεια για κλέψιμο, με σκοπό το εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό, και η πλειοψηφία των επιθέσεων να γίνονται μέσα από το ζωγραφιστό, είτε με διεισδύσεις των περιφερειακών, είτε με τους ψηλούς, που από θέμα ποιότητας και ποσότητας είναι αρκετοί και στα δύο στρατόπεδα. Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε μετά από αρκετό καιρό ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού στην επίθεση, αφού είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε πολλά split-out και περιφερειακά σουτ. Όμως λίγο οι αλλαγές στους κανονισμούς και λίγο οι αλλαγές του ρόστερ των πρασίνων είχαν καταλυτικό ρόλο πάνω σε αυτό το θέμα. Από την άλλη ο Ολυμπιακός δε διαφοροποίησε κατά πολύ το παιχνίδι του και σίγουρα θα περιμένει πολλά από τους Τεόντοσιτς, Σπανούλη και Παπαλουκά, που είναι χαρισματικοί στο δημιουργικό κομμάτι, αλλά χρειάζονται την μπάλα στα χέρια τους αρκετή ώρα και ίσως αυτό αποδειχθεί τροχοπέδη σε δύσκολους αγώνες.

Με μόνο έναν αγώνα δε γίνεται να βγάλουμε περαιτέρω συμπεράσματα. Έχουμε εξάλλου μια ολόκληρη σεζόν, για να τσεκάρουμε αν αυτά που είδαμε χθες ήταν ο κανόνας ή η εξαίρεση.

Pick 'n Roll

2 σχόλια: