Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

«Προπονητοφαγία» στο ζενίθ

Διανύσαμε μόλις την έκτη αγωνιστική της Super League και ήδη συμπληρώσαμε αισίως τις έξι απομακρύνσεις προπονητών, συμπεριλαμβανομένου της πιο πρόσφατης, αυτή του Δερμιτζάκη από τον ΠΑΟΚ.

Στο Δικέφαλο του Βορρά μάλιστα, είναι η δεύτερη για τη φετινή σεζόν, καθώς από το στάδιο της προετοιμασίας είχε αποχωρήσει ο Μάριο Μπερέτα. Μια προσωπική επιλογή του Ζήση Βρύζα, που οι κακές γλώσσες λένε ότι ήταν και ο λόγος της ολικής ρήξης των σχέσεων του, με τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Τότε ο ισχυρός άνδρας των Θεσσαλονικιών είχε επιληφθεί προσωπικά το θέμα και ανέθεσε την τεχνική ηγεσία στον Παύλο Δερμιτζάκη. Μία απόφαση που από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι τελικά δεν του βγήκε.

Γεγονός είναι, ότι ύστερα από την πολύ καλή περσινή πορεία του ΠΑΟΚ, που συνοδεύτηκε με την έξοδο της ομάδας στα προκριματικά του Champions League, οι προσδοκίες των οπαδών αυξήθηκαν κατά πολύ, πόσο μάλλον όταν η ομάδα τους απέχει πολλά χρόνια από τους τίτλους. Σωστά πράττοντας μετά την αποχώρηση Σάντος, η διοίκηση έψαξε και βρήκε έναν προπονητή αναγνωρισμένης αξίας, που το όνομα και η πορεία του δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν αμελητέα.

Με τον Άγιαξ προ των πυλών, τα ατυχή αποτελέσματα από τα φιλικά της προετοιμασίας και την γκρίνια των παικτών, ο Ζαγοράκης πήγε να προλάβει τα χειρότερα. Με το να παραδίδεις όμως την ομάδα σε προπονητή που δεν έχει δοκιμαστεί ξανά σε υψηλό επίπεδο, κάνεις το μέσο φίλαθλο να σε αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό. Το αποτέλεσμα το είδαμε όλοι, με τη διοίκηση να ψάχνει εκ νέου για τεχνικό, που θα μπορέσει να βάλει σε μια σειρά τα αποδυτήρια. Τα ονόματα που ακούγονται και θα ακουστούν πολλά, ας περιμένουμε όμως καλύτερα να δούμε και εδώ είμαστε να σχολιάσουμε.

Το έρεισμα για να γράψω αυτό το άρθρο, το πήρα από την ηχηρή νίκη της ΑΕΚ επί του Άρη με 0-4 μέσα στο Κλεάνθης Βικελίδης υπό τις οδηγίες του νέου της προπονητή Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μπόρεσε και μάζεψε τα κομμάτια της ομάδας του και παρουσίασε ένα αξιόλογο σύνολο (σ.σ. βοήθησε λίγο βέβαια και ο… Κούπερ σε αυτό). Η αλήθεια είναι ότι δεν πίστευα ότι η ΑΕΚ θα μπορούσε να βρει ισάξιο προπονητή του Μπάγεβιτς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, τα πρώτα όμως δείγματα γραφής είναι κάτι παραπάνω από θετικά.

Στο βορρά είχαμε και άλλες δύο αποχωρήσεις από πολύ νωρίς. Αυτή του Κεχαγιά που αντικαταστάθηκε από τον Παράσχο στον πάγκο της Ξάνθης και του Μπουμπένκο που τη θέση του πήρε ο Ουζουνίδης στον Ηρακλή. Στην δεύτερη περίπτωση μάλιστα, με τις προκλητικές δηλώσεις του κατά της διοίκησης, στην ουσία ο Σλοβάκος τεχνικός έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας. Ο Γηραιός κινήθηκε άμεσα και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν να δικαιώνουν την επιλογή Ουζουνίδη.

Τέλος ο Ολυμπιακός. Ξεκίνησε με τον Λίνεν στο τιμόνι του και το ιδιοκτησιακό καθεστώς σε τεντωμένο σκοινί. Ο πρόωρος αποκλεισμός από την αδύναμη Μακάμπι και η αγορά της ΠΑΕ από τον Μαρινάκη, έφεραν τον Βαλβέρδε στο λιμάνι, έναν προπονητή που γούσταρε πολύ ο νέος ιδιοκτήτης των Πειραιωτών και το φανέρωνε σε κάθε του κίνηση.

Σε γενικές γραμμές θεωρώ λανθασμένο το γεγονός, να μην ολοκληρώνει ο προπονητής στην εκάστοτε ομάδα τη σεζόν. Το πιο σωστό είναι να γίνεται η αποτίμηση στο τέλος. Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, όμως το φαινόμενο της απομάκρυνσης προπονητών στην Ελλάδα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Ένα πράγμα που απολαμβάνω στο φετινό πρωτάθλημα είναι να βλέπω στους πάγκους των ελληνικών ομάδων ονόματα όπως αυτά των Κούπερ, Χιμένεθ, Βαλβέρδε. Με αυτούς τους ρυθμούς όμως που αλλάζουμε προπονητές θα έρθει αργά ή γρήγορα η εποχή, που οι ξένοι προπονητές δεν θα μας προτιμούν και για να τους πείσουμε θα χρειαζόμαστε ένα «σκασμό» χρήματα. Χαιρετώ την κίνηση Πατέρα να στηρίξει τον Νιόπλια, άσχετα αν πιστεύω ότι αυτός ο προπονητής δεν αξίζει να κάθεται στον πάγκο των πρασίνων. Για να προλάβω κάποιους πονηρά σκεπτόμενους, αυτό που λέω δεν καταδεικνύει ότι είμαι κατά των Ελλήνων τεχνικών. Το αντίθετο μάλιστα. Φρονιμότερο θα ήταν οι επιλογές των διοικούντων να είναι πιο σωστές εξαρχής. Για αυτό άλλωστε βρίσκονται σε αυτή την θέση.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου