Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Νέα εποχή

Αν και αρκετά καθυστερημένα, δε θα μπορούσα να περάσω ασχολίαστο το παιχνίδι Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης, που έγινε τη Δευτέρα στο ΣΕΦ για την πρώτη αγωνιστική της Euroleague του μπάσκετ.

Δεύτερο επίσημο παιχνίδι των Kυπελλούχων, αλλά πιο σοβαρό αυτή τη φορά, καθώς ο αγώνας του κυπέλλου με αντίπαλο τον Πανελλήνιο, λόγω της χαμηλής δυναμικότητας του αντιπάλου, δεν ενδεικνυόταν για συμπεράσματα. Σίγουρα ούτε τώρα μπορούμε να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα, μπορούμε όμως να επισημάνουμε ορισμένα χαρακτηριστικά του φετινού νέου Ολυμπιακού.

Με το πρόσωπο του φετινού μεταγραφικού καλοκαιριού, Βασίλη Σπανούλη, στην σύνθεσή του, ο Ολυμπιακός έδειξε να βρίσκει τον ηγέτη στην περιφέρεια, που τόσο πολύ του έλειψε τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα ο V-Span πέτυχε 16 πόντους και μοίρασε 7 ασίστ. Σε πολύ καλή απόδοση και ο Τεόντοσιτς (15 πόντους, 7 ασίστ). Οι υπόλοιποι περιφερειακοί Παπαλουκάς και Γκόρντον κινήθηκαν σε ρηχά νερά. Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» συνέχισε από πέρσι τις άσχημες εμφανίσεις και πλέον το μόνο που σώζει την εικόνα του, είναι οι καίριες αντιδράσεις του σε κρίσιμα σημεία του αγώνα κυρίως λόγω της εμπειρίας του. 

Κορυφαίος όλων ο Γιάννης Μπουρούσης ο οποίος σημείωσε 16 πόντους, μάζεψε 7 ριμπάουντ μοίρασε 3 έτοιμα καλάθια και είχε 2 κοψίματα. Άξιος συμπαραστάτης του ο Νεστέροβιτς και σε αυτό τον τομέα οι «ερυθρόλευκοι» φαίνεται να βρίσκουν έναν αξιόπιστο ψηλό, ώστε να παίρνει ανάσες ο Μπουρούσης. Θυμίζω ότι την προηγούμενη σεζόν ο Βούισιτς δεν μπορούσε να παίξει άμυνα και ο Σχορτσιανίτης κουραζόταν γρήγορα. Πέρα του Μαυροκεφαλίδη που δείχνει να αναγεννιέται φέτος υπό τις οδηγίες του Ντούντα, οι υπόλοιποι πλαισίωσαν την δωδεκάδα και βοήθησαν αρκετά χωρίς όμως να εμφανίσουν κάτι το ιδιαίτερο.

Στα του παιχνιδιού τώρα, αυτό το οποίο ήταν οφθαλμοφανές ήταν το γεγονός ότι πλέον υπάρχει εμπιστοσύνη στον πάγκο. Η ομάδα ακόμα και όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ δεν τα έχασε και τα τάιμ άουτ που πήρε ο Ίβκοβιτς συνετέλεσαν σε αυτό, αφού ανέκοπταν σωστά τον ρυθμό των Ισπανών. Ο Μεσίνα προσπάθησε να βραχυκυκλώσει τον Ολυμπιακό με άμυνα ζώνης, όμως η αντίδραση της ελληνικής ομάδας ήταν σωστή και με μακρινά σουτ των Τεόντοσιτς και Κέσελι δεν ευδοκίμησε αυτή η προσπάθεια. Αμυντικά σε ελάχιστες περιπτώσεις εκτέθηκαν οι Πειραιώτες, αλλά σε αυτό βοήθησαν και οι Μαδριλένοι το παιχνίδι των οποίων ήταν εύκολο να διαβάσει κανείς, με την εμμονή τους να περνάει κάθε επίθεση από τα χέρια του Τόμιτς. Ο Κροάτης, αν και τα κατάφερε μέχρι ενός σημείου, στη συνέχεια κλείστηκε και υπέπεσε σε πολλές άστοχες ενέργειες. Με το ξέσπασμα του Ολυμπιακού στο 4ο δεκάλεπτο το παιχνίδι πήρε διαδικαστικό χαρακτήρα, με τη διαφορά να εκτινάσσεται στους 16 πόντους και το φωτεινό πίνακας του ΣΕΦ να δείχνει το τελικό 82-66.

Τα πρώτα δείγματα του νέου Ολυμπιακού ήταν κάτι παραπάνω από θετικά. Η διάρκεια είναι αυτή που θα πιστοποιήσει το αν οι ερυθρόλευκοι γύρισαν σελίδα και είναι έτοιμοι να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Όσο υπάρχει Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό, το φαβορί είναι οι «πράσινοι»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου